søndag 17. oktober 2010

Kaffe- og karamellkake

Denne kaken har en intens kaffesmak som harmonerer perfekt med den myke og lekkert søte karamellglasuren.

Ingredienser:
175 g smør, mykt, pluss ekstra til formen
175 g lyst strøsukker
3 egg, sammenvispet
225 g siktet hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl sterk, svart kaffe
Pynt: Sjokoladetrukne kaffebønner (eller annen pynt)

Glasur:
1 1/4 dl melk
125 g smør
3 ss lyst strøsukker
575 g melis

Slik gjør du det:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Smør og kle bunnen av 2 runde kakeformer med 30 cm diameter. Ha smør og sukker i en bolle. Rør sammen til det er lett og luftig. Rør gradvis inn eggene. Vend inn mel, bakepulver og kaffe. Fordel røren i formene, og stek kakene i forvarmet stekeovn i 30 minutter, eller til de har hevet seg pent og er elastisk ved berøring. Avkjøl dem i formen i 5 minutter. Vend kakene ut, og fjern bakepapiret. Legg deretter kakene på en rist og avkjøl dem helt.

Lag glasuren: Ha melk og smør i en gryte. Sett gryten over svak varme, og varm opp under omrøring til smøret har smeltet. Ta gryten av varmen, og sett den til side. Ha strøsukker i en separat, tykkbunnet gryte. Varm opp over svak varme under konstant omrøring til sukkeret er oppløst og har fått en gyllen karamellfarge. Ta gryten av varmen, og rør inn den varme melkeblandingen. Sett gryten tilbake på varmen, og rør til karamellen er oppløst.

Ta gryten av varmen, og rør gradvis inn melis. Rør til glasuren har fått en smidig konsistens. Smør glasur på den ene kaken, legg den andre oppå, og fordel resten av glasuren på toppen og på sidene. Pynt kaken med sjokoladetrukne kaffebønner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar